maandag 9 december 2013

Recyclagehoekje

In de inkomsthal staan ze !!!

Je kan nu op school voortaan heel overzichtelijk je kurken, lege inktpatronen, gebruikte batterijen en plastieken doppen kwijt in de daartoe bestemde zakken.

Over welk materiaal gaat het precies en wat wordt er mee gedaan ?

Je leest het hier :

- kurkinzameling :

De Loods fungeert als ophaalpunt van kurk.  Het kan gaan om kurken stoppen (van wijn of bier), onderleggers in kurk, overschotten van kurk op rol of kurkisolatie en andere voorwerpen van zuivere kurk.

vzw De Vlaspit, een sociaal tewerkstellingsinitiatief in Scherpenheuvel, haalt de kurk op, verzamelt en sorteert deze.  De natuurlijke kurk wordt vermalen en gegranuleerd tot kurkisolatiekorrels. Deze worden als ecologisch bouwmateriaal gebruikt voor zowel vloer-, dak- als muurisolatie.

http://www.devlaspit.be/

- lege inktpatronen :

Lege inktpatronen of 'cartridges' en toners (met poeder) kan je al een tijdje kwijt op school.  Er zijn bedrijven die de patronen ophalen en onze school krijgt daarvoor dan een bedrag dat besteed wordt aan schoolmateriaal.  Lege cartridges zijn eigenlijk geen afval en kunnen in de meeste gevallen door die bedrijven hervuld en dus door de consument daarna herbruikt worden.

- plastieken doppen :

Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden staat in voor de ophaling van plastieken doppen.  Ze verkopen de opgehaalde dopjes aan een recyclagebedrijf dat er duurzame paletten van maakt. Met deze dopjesactie verkrijgt het BCG dus geld waarmee ze hun werking kunnen financieren : kweken en opleiden geleidehonden, visueel gehandicapte personen leren omgaan met hun geleidehond, blijvende nazorg verlenen aan de hond en zijn gebruiker.

Alleen plastieken dopjes van drankflessen (mineraal water, spuitwater, melk, frisdrank, fruitsap ...) komen hiervoor in aanmerking.  Dus geen dopjes van olie, detergenten, shampoos ...  De dopjes dienen proper te zijn.  Dopjes die vies zijn (bv. met zand, gras, schimmel ...) worden geweigerd.

www.dopjesactie.be

- gebruikte batterijen :

Het meest bekend is misschien wel het inzamelen van batterijen.  De inzameltonnen en -dozen van vzw Bebat zie je op vele plaatsen.  De federale overheid en regionale instanties werken hieraan mee.  Ook zaklampen kan je deponeren.  De recyclage van de batterijen gebeurt in samenwerking met gespecialiseerde partners : de chemische samenstelling van de batterijen is immers zeer verscheiden (alkaline, lood, lithium, kwik, NiCd ...).
www.bebat.be

Door het inzamelen van batterijen kunnen we als school punten verzamelen.  Hoe meer batterijen we inzamelen, hoe meer punten we sparen waarmee de school sportieve of pedagogische artikelen kan verdienen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten